Wczoraj na siłowni dałem sobie niezły wycisk 🙂 Dzisiaj rano fitness. Muszę przyznać, że jestem trochę obolały. Na jutro mam w planach rano pilates i 5 kilometrowy marsz.
Zrobiłem dzisiaj koktajl z botwiną 🙂
Botwina jest niskokaloryczna100 g świeżych liści to tylko 17 kalorii. zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia, zawiera mnóstwo potasu, żelaza, trochę sodu, fosforu. Jest bogata w tłuszcze nienasycone, chlorofil, niacynę, błonnik i kwas foliowy. Botwinka posiada właściwości zasadotwórcze – normalizuje kwasy w żołądku. Oczyszcza krew. Reguluje pracę wątroby i jelit. Ze względu na zawartość żelaza jest wskazana szczególnie dla wegetarian. Botwina jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień.
Botwina zawiera w swoim składzie bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Botwina ma dużo betainy – substancji, która pomaga zapobiegać przeziębieniu i grypie. Tak jak buraki wpływ na wydajność wśród sportowców. Zawarte w niej związki zwane nitratami w końcowym efekcie skomplikowanego mechanizmu działania, powodują rozszerzenie światła naczyń tętniczych oraz żylnych. Dzięki temu nasze serce staje się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas intensywnego wysiłku fizycznego.
Skład:
Pęczek botwiny
dwie pomarańcze
banan
siemię lniane
woda mineralna