Kilka tygodni mnie nie było. Zaliczyłem wyjazd do Hiszpanii i w góry. Z dietą na wyjazdach było gorzej, ale udało mi się nie przytyć 🙂 Hiszpańska kuchnia bardzo mi odpowiadała. Gorzej było podczas wypadu w góry. Tydzień Kultury Beskidzkiej oprócz ciekawych występów obfitował w niezdrowe żarcie 🙁 Unoszący się dokoła zapach grillowanych potraw skutecznie mnie zwabił. Nie mogłem się powstrzymać. Karkóweczka wręcz sie do mnie uśmiechała. Potem juz poszło szybko, kiełbaska, burger i na koniec kebab. Po pobycie w górach czułem się ciężko i ociężale. Nie wiem czy to dla tego, że na co dzień praktycznie już nie jem mięsa. Mam nadzieję, że już nie wpadnę w taki amok 🙂
Dzisiaj cały dzień na surowo.
Sałatka z rucoli z czerwona i zieloną papryką, czosnkiem i oliwą z oliwek
Banany, jabłka i koktajle.
Borówki amerykańskie to bardzo zdrowe owoce. Swoje właściwości zawdzięczają obecności roślinnych barwników – antocyjanów. Te związki znane są z tego, że doskonale neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie.
Owoce borówki bogate są w potas, wapń, fosfor i magnez. Ponadto zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i witaminy A. Ubogie są w tłuszcze oraz białko, odznaczają się niewielką zawartością witaminy C. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska.
Skład koktajlu:
Borówki amerykańskie 250 gram
dwa banany
natka pietruszki
Kilka listków mięty