Postanowiłem wzbogacić moją dietę o spirulinę. W planach mam jeszcze zakup chlorelli. W każdej aptece znajdziemy preparaty multiwitaminowe. Ja jednak jestem daleki od ich kupowania.
Sztuczne witaminy to zwykle krystaliczna nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Wchłania się ona do organizmu z trudnością, lub też nie jest w ogóle przyswajana, a szczególnie jeśli mają miejsce zaburzenia jelitowe. Łatwo się o tym przekonać obserwując mocz po spożyciu witamin. Zmienia on kolor i wręcz przyjmuje zapach spożytych witamin.
Te syntetyczne związki wyprodukowane w laboratorium mogą przypominać budową molekularną roślinne, lecz badania kliniczne wykazują, że efekty ich działań nie są takie same. Witaminy w roślinach są po prostu dużo zdrowsze, lepiej przyswajalne i dużo bardziej efektywne w wykonywaniu swojego zadania.
Spożywanie bogatej w witaminy żywności jak spirulina czy chlorella, dostarcza nam witamin, których potrzebujemy w prawidłowej, naturalnej formie, którą organizm jest w stanie bezpośrednio przetworzyć.
I nie musisz także martwić się o ilość. Gdy spożywasz zarówno spirulinę jak i chlorellę, automatycznie otrzymujesz prawie idealne proporcje najważniejszych
witamin i składników odżywczych, które twój organizm potrzebuje.
Swoją intensywną, niebiesko – zieloną barwę spirulina zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu, który ma bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze i florę przewodu pokarmowego. W porównaniu do popularnych źródeł chlorofilu, Spirulina zawiera go 3 razy więcej.
Spirulina zawiera dwanaście razy więcej przyswajalnego białka niż wołowina. To nawet jest dużo lepsze białko niż wołowina, a na dodatek zawiera znacznie więcej zbilansowanych minerałów (takich jak magnez), których nie można znaleźć w wołowinie.
Skład spiruliny:
• Wysokiej jakości kompletne białko, które jest dużo
bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko
pochodzenia zwierzęcego (chlorella to 58% białka)
• Wszystkie znane witaminy grupy B, włącznie z witaminą
B12, która prawie w ogóle nie występuje w roślinach
• Witamina C
• Witamina E
• Makrominerały: wapń, magnez, cynk, potas, żelazo i wiele innych
• Kwasy tłuszczowe Omega-3 włącznie z GLA
kwas GLA w spirulinie to niezbędny kwas tłuszczowy
pomaga regulować poziom cukru oraz insuliny, która
naturalnie prowadzi do redukcji odkładania
węglowodanów. A spirulina jest najbogatszym źródłem
GLA na Ziemi.
• Polisacharydy
• Beta-karoten
• Kwasy nukleinowe (RNA & DNA)
• Chlorofil
Chlorella: to lepsze źródło chlorofilu, dzięki czemu ma lepsze właściwości odtruwające i oczyszczające. Jest szczególnie korzystna dla osób z chorobami wątroby, pijących lub palących. Jest również pomocna dla osób cierpiących na zaparcia, choroby degeneracyjne (mięśnie, układ nerwowy, itp.) lub osłabionych. Zawiera Współczynnik Wzrostu Chlorelli (Chlorella Growth Factor (CGF), który wzmacnia odporność. Pomaga również regenerować tkanki nerwowe, ma wspaniały wpływ w leczeniu chorób degeneracyjnych mózgu i nerwów. usuwają z organizmu metale ciężkie tj. kadm, ołów i rtęć.
Jak widać, spirulina i chlorella oferują szerokie możliwości zdrowotne, a wiele z tych możliwości w połączeniu sumują się gdy spożywane równolegle. Powinno się spożywać spirulinę i chlorelle w stosunku 2:1. Innymi słowy, jeśli spożywasz 10 gram spiruliny dziennie, jedz 5 gram chlorelli.
Porównanie:
Spirulina:
• Świetne źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera go 12
razy więcej niż wołowina. –
• Łagodniejsza dla układu pokarmowego –
• Najlepsze źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA),
dobrego tłuszczu dla mózgu, prawidłowego
funkcjonowania serca i innych elementów organizmu. –
• zawiera Pytocjaninę, znany związek działający anty
rakowo, który nadaje spirulinie charakterystyczny
niebieskawy kolor.
Chlorella:
• lepsze źródło chlorofilu co czyni ją bardziej oczyszczającą i
odtruwającą
• Jest szczególnie dobra dla ludzi z problemami
wątrobowymi lub dla tych, którzy piją lub palą
• Jest bardzo pomocna dla ludzi z problemami jelitowymi,
mającymi problemy z wypróżnianiem
• Szczególnie dobra dla ludzi potrzebujących regeneracji:
osób cierpiących na zdegenerowane choroby (choroby
mięśni, choroby systemu nerwowego)
• Zawiera Współczynnik Wzrostu Chlorelli (Chlorella
Growth Factor -CGF), który wzmacnia układ
immunologiczny, odwraca chorobę nowotworową oferując
wiele innych korzyści zdrowotnych
• CGF pomaga również naprawiać problemy nerwowe w
całym organizmie i jest doskonała w leczeniu
zdegenerowanych niedoczynności umysłowych i
nerwowych.
Więcej informacji na temat spiruliny i chlorelli można zasięgnąć w książce:
Mike Adams
Pożywienie dla zdrowia – Algi spirulina i chlorella
A jakie są wasze doświadczenia z suplementami diety czy spiruliną?
Moja spirulina 🙂 powinna starczyć na kilka miesięcy