Brokuły uważane są za jedne z najzdrowszych warzyw. Posiadają wyjątkowe wartości odżywcze, dlatego warto je włączyć do codziennej diety. Ponieważ gotowanie szkodzi im najbardziej ja proponuję wykorzystać brokuły, jako składnik zdrowego koktajlu. Już garść surowych różyczek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i K. Zawierają również sulforafan, , który może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego, ponieważ substancja ta blokuje powstawanie nowotworowych mutacji w obrębie DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Niestety ten cenny składnik ginie w wysokiej temperaturze, dlatego odradza się gotowanie brokułów. Sulforafan oprócz działania antyrakowego udrażnia tętnice i sprawia, że naczynia krwionośne łatwo się regenerują, przez co nasze serce może pracować prawidłowo. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny mają dobry wpływ na nasze oczy.
Koktajl z brokułami jest bardzo prosty do przygotowania.
Skład na cały kielich blendera:
– Jeden brokuł
– dwa jabłka
– banan
– siemię lniane dwie łyżeczki
– woda
Wszystko miksujemy około minuty i mamy pyszny koktajl. Oczywiście każdy koktajl można modyfikować według własnego gustu. Ja do tego koktajlu czasem dodaję truskawki wtedy jest bardziej słodki 🙂